top of page

E-Arşiv fatura düzenleme sınırı ve E-Faturaya geçiş sınırları

  • Yazarın fotoğrafı: Burak Sarigul
    Burak Sarigul
  • 2 Nis 2022
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 3 May 2022

509 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde değişiklik yapılmasına dair 535 No'lu tebliğ Resmi Gazete'de yayımlandı.


E-Dönüşüm Sürecinde Kapsamı Genişleyen Uygulamalar

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 22 Ocak 2022 tarihinde yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi.

Muhasebeci, mali müşavir hizmetleriniz için hızlıca bizimle iletişime geçebilirsiniz.


Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Burak Sarıgül


Kapsamı Genişleyen e-Fatura Uygulaması

e-Fatura, belirli bir formatta standardize edilmiş ve değiştirilemez bir şekilde şifrelenmiş elektronik bir belgeyi ifade ediyor. e-Fatura uygulaması hata oranlarını, güvenlik sorunlarını, zaman ve maliyet kaybını da önemli ölçüde azaltmayı hedefliyor. GİB tarafından 22 Ocak 2022 Cumartesi günü yayımlanan tebliğ ile e-Fatura'ya geçiş zorunluluğu için belirlenen ciro limitleri aşağı çekildi. Yeni tebliğ ile;


* 2021 yılı brüt satış hasılatı 4 milyon TL, 2022 ve müteakip hesap dönemleri için 3 milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin e-Fatura'ya geçiş zorunluluğu getirildi.

* Kendi internet sitesi veya aracı platformlar aracılığıyla e-Ticaret faaliyetlerinde bulunan mükellefler için e-Fatura uygulamasının sınırı genişledi. 2020 ve 2021 yılı hesap dönemleri için ciro sınırı 1 Milyon TL ve üzerine yükseldi. 2022 veya takip eden hesap dönemleri için ise 500 Bin TL ve daha fazla cirosu olan mükelleflere e-Fatura uygulamasına geçiş zorunluluğu getirildi.

* e-Fatura uygulamasının kapsamı genişleyen bir diğer faaliyet alanı arasında gayrimenkul ve motorlu taşıt ticareti yapan işletmelere yer verildi. 2020 ve 2021 yılı hesap dönemi itibarıyla cirosu 1 Milyon TL ve üzeri olan bu mükellefler için e-Fatura uygulamasına geçişi zorunlu oldu. 2022 ve takip eden hesap dönemleri için ise 500 Bin TL ve üzerinde olanların e-Fatura uygulamasına geçişi zorunlu oldu. Ayrıca konaklama hizmeti sunan otel işletmelerinin de e-Fatura kesmeleri bekleniyor.

* Ciro haddine göre e-Fatura zorunluluğu olan mükellefler için uygulamanın başlangıç tarihi 01 Temmuz 2022 olarak belirlendi.


Kapsamı Genişleyen e-Arşiv Fatura Uygulaması

e-Arşiv Fatura ise VUK mevzuatı kapsamında kağıt olarak düzenlenen, saklanan veya ibraz edilen tüm faturaların e-Belge olarak kopyalarının kayıt altına alınmasını kapsıyor. e-Arşiv Fatura, işletmelerin 10 yıl süre boyunca ilgili belgeleri GİB mevzuatına uygun şekilde saklamalarını gerektiriyor.


e-Arşiv Fatura uygulaması, aynı gün içerisinde vergi mükellefi olanlar için kesilen faturaların toplam meblağının 5 Bin TL ve üzeri olması durumunda geçerliydi. Vergi mükellefi olmayanlara kesilen faturalar için ise 30 Bin TL’yi geçmesi durumunda e-Arşiv Fatura uygulanması şartı bulunuyordu. Yeni teliğ ile, aynı gün içerisinde vergi mükellefi olmayanlara kesilen faturaların toplam tutarı 5 Bin TL’ye düşürülürken, vergi mükellefi olanlara kesilen faturalar için e-Arşiv Fatura düzenleme şartı GİB tarafından belirlenen fatura kesme sınırına eşitlendi. Bu sınır her yıl güncellenmekle birlikte, 2022 yılı için 2000 TL’dir. Serbest muhasebeci mali müşavir Burak Sarıgül.


Kapsamı Genişleyen e-İrsaliye Uygulaması

e-İrsaliye uygulaması, kağıt olarak kesilen irsaliyelerle aynı hukuki nitelik ve geçerliliğe sahip belgelerin tümünün elektronik ortamda hazırlanmasını ifade ediyor. Uygulama, her türlü fiziki ve e-ticaret faaliyetlerinin daha hızlı ve verimli yapılmasına katkı sağlamayı amaçlıyor. Yeni tebliğ ile:


* 2018, 2019 veya 2020 hesap dönemlerinde 25 Milyon TL ve üzeri olan ciro sınırı düşürülerek 10 Milyon TL ve üzeri olarak güncellendi. Bu mükelleflerin e-İrsaliye uygulamalarına geçişi zorunlu hale getirildi.

* İlgili mükelleflerin 1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren düzenleyecekleri tüm irsaliyeleri mücbir sebep veya istisnai durumlar dışında elektronik ortam üzerinde hazırlamaları bekleniyor.

* Demir ve çelik (GTİP 72) ile demir veya çelikten eşyaların (GTİP 73) imali, ithali veya ihracı faaliyetinde bulunan mükelleflerin (basit usul hariç), e-İrsaliye uygulamasına zorunlu olarak dahil olmalarına yönelik düzenleme yapılmıştır.

Sivas Muhasebeci Burak Sarıgül

 
 
 

Comments


Paşabey Mah.. Bezazlar Sk. Vakıflar Sitesi B Blok No:1/3 Sivas / Merkez, 58050 Merkez / Sivas

Ofis: 0346 221 5358

Cep: 0506 956 0507

Mail: buraksarigul@hotmail.com

  • White LinkedIn Icon
  • Beyaz Instagram Simge
Bize mesaj gönder

Thanks for submitting!

© 2022 by Burak Sarigul - Tüm hakları saklıdır

bottom of page